woensdag 30 juli 2008

Ding 20


Ik heb – zonder inloggen – gezocht op de site van Last.fm. Ik ben begonnen met een van mijn favoriete nummers “Entre lajeunesse et la sagesse” van Kate & Ann MacGarrigle. Daar waren 40 genoteerde liefhebbers voor. Bij “Purple rain” van Prince kom je al op 93.720. De commentaren daarbij zijn niet echt indrukwekkend informatief. Very good. Hmmm. Groovy. Oh yeah. Love it. Voor de duidelijkheid: Dit zijn 5 verschillende “recensies”.
Ik vind voor het zoeken naar nummers, vergelijkbare artiesten en muziekstijlen de site van de CDR het beste. http://www.muziekweb.nl/. Daar heb je ook muziekadvies, speciale lijstjes. En natuurlijk Digileen.
Verder hebben we op onze website met Toplijsten, Hitlijsten en Aanwinsten ook veel leuke tips:
Zoals:
Ø Meest geleende muziek-dvd: Kabouter Plop – De leukste videoclips
Ø Meest geleende muziek-cd: Racoon - Before you leave
Ø Huidige nummer 1 op de hitlijst: Coldplay – Viva la vida
Ø Nummer 1 op de Moordlijst: Fleet Foxes – Fleet Foxes
Zelf vind ik het snuffelen tussen de cd’s in de muziekzaak of bibliotheek nog het leukste. Maar dat is natuurlijk hopeloos ouderwets. En dan zegt je collega dat ze een heel leuke cd kent, en laat die horen tijdens de uitleendienst. En een klant zegt: Goed zeg, kan ik die al lenen? Ik hoop dat zoiets nog lang mag blijven.
Ik ontdek nu pas dat je in je blogprofiel kunt doorklikken naar andere liefhebbers, als je daar tenminste je favoriete boeken, films en muziek ingevuld hebt.
In Zwolle willen we een aquabrowser over en met muziek maken, samen met popcentrum Hedon. Daarvoor kun je toepassingen als Last.fm vast wel gebruiken.

Ding 19


Ik ben eens begonnen op http://bibliotheek20.ning.com/ Dit vind ik rommelig. Waar moet ik beginnen? Ik heb in de zoekbalk “aladin” getypt, maar dat leverde ook geen leuk recent nieuws op.
Vervolgens wilde ik naar http://www.linkedin.com/ Maar het inloggen lukte niet. Ik herinnerde mij ergens een opmerking van Rob Coers dat het cursusaccount vanwege verkeerd gebruik verwijderd is.
Dan maar http://nl.facebook.com/ . Hiervoor moet je de gebruikersnaam “23dingen@gmail.com”' gebruiken en niet “23dingen” zoals is aangegeven in het cursusmateriaal, want dat lukt niet. Helaas, deze site kan me ook niet boeien.
Kan ik hier prive niets mee? Rob Coers stelt dat het sluiten van online vriendschappen veel eenvoudiger is dan in het gewone leven. Maar wat is echte vriendschap? Ik moet zeggen dat me dit een beetje doet denken aan (vroegere) competities, zoals: Wie heeft de meeste bijdragen in het poeziealbum? Wie krijgt de meeste verjaardagskaarten? En daar stond ik toch niet vooraan.
Wat moet je ermee als bibliotheek? Dan maar verder met het artikel”Librarians face online social networks” http://www.librarytechnology.org/ltg-displaytext.pl?RC=12735. Ondanks de opmerking van Rob Coers ben ik best blij dat dit alleen een samenvatting is. Dat lijkt me – gezien het Engels – voor een gemiddelde bibliotheekmedewerker mooi genoeg. Ik heb alleen de laatste alinea van dit bericht gelezen. Voor het bereiken van de doelgroep studenten zou Facebook heel handig zijn.
Dan kun je dus als bibliotheek daar contact leggen. Daar kan ik me iets bij voorstellen, nu we 15.000 MBO-leerlingen binnen de (virtuele of fysieke) deur krijgen. Ik heb wel ergens gelezen dat de rages in de wereld van de jongeren snel gaan, en dat bijvoorbeeld Hyves al weer een beetje passe is. Zodra de massa zich er op stort, zoeken de trendsetters al weer iets anders.
Ik heb tot slot ook een paar andere blogs bekeken van OBD-medewerkers/coaches. Sommige (blogs, bedoel ik) zijn erg traag of starten niet goed op. Is het dan omdat er teveel filmpjes e.d. op staan?

dinsdag 29 juli 2008

Ding 18


“Heb je geen boeken? Geen nood.” Las ik onderaan deze opdracht. Iedereen die in een bibliotheek werkt, heeft toch wel boeken thuis?
Ik ben maar eens begonnen de 4 favoriete boeken uit het lijstje in mijn weblogprofiel in te voeren in LbraryThing.
Wat jammer nou dat er slechts 2 mensen “Torenhoog en mijlen breed” besproken hebben, en maar 4 personen “De donkere kamer van Damokles”. Zouden deze boeken bijna in de vergetelheid raken?
Bij vertaalde boeken zoals “De naam van de roos” en “De wereld van Sofie” zie je ook buitenlandse besprekingen. Dat is wel weer leuk.
Het lijkt me haast ondoenlijk om zo je eigen boekenkast, laat staan een hele openbare bibliotheek in te voeren. De discussie van bibliotheeklezers in en via de catalogi gaat vast via zoiets als My Discoveries? (Ding 22)
Tineke Datema heeft boektitels met plaatjes in de zijkolom van haar weblog staan. Kan ik dat ook? Met wat gepuzzel staan de 4 boektitels erin, maar ik krijg de plaatjes er niet bij. Je kunt wel doorklikken naar de site van LibraryThing. Tot zover maar weer.

Ding 13-bis


Een collega wilde mij uitnodigen om een Google Doc te delen. En dat lukte nog niet. Nu heb ik alsnog mijn Aladindocument uit mijn Google Docs aan haar gestuurd, om te delen. Twutwat.

vrijdag 25 juli 2008

Ding 17


Bij deze opdracht wilde ik geen dingen doen, die straks nog komen. En liefst ook geen Engelstalige dingen. http://www.frankwatching.com/archive/2006/01/24/web-20-in-kaart-gebracht/ Is dit een goed Nederlandstalig overzicht?

Ik ben toch maar op mijn weblog teruggegaan naar 27 mei “Dingen voor later”
Lezen 2.0 : Dit thema stond centraal op een congres van de NVB. Voor iedereen die de cursus 23 dingen doet (en ook voor anderen) : de lezing staat ook op internet: http://www.slideshare.net/moqub/samen-lezen-lezen-20. Er werden allerlei websites en -toepassingen getoond, waarbij lezen centraal staat. De bookclub van Oprah Winfrey, Bookcrossing, Librarything enz. Al deze sites zijn geplaatst als link op de delicious-site van Liesbeth Mantel. http://del.icio.us/moqub/2008-05-22-lezen20
Ineens lukte het mij wel om de gehele diaserie op mijn weblog te krijgen. Maar van 65 dia’s werd de pagina wel erg traag, dus ik heb het weer verwijderd.

Bookcrossing lijkt me wel interessant om eens te proberen, als ik mijn boekenkast thuis wat uitgedund heb. http://www.bookcrossing.nl/
Oprah’s book club heb ik even bekeken. http://www.oprah.com/entity/oprahsbookclub

Wat mij ook wel leuk lijkt op internet zijn quizzen, puzzels, testen, polls en spelletjes. Maar ik doe het bijna nooit m.u.v. stemwijzers als er verkiezingen zijn. Is dat alles trouwens wel genoeg 2.0-achtig?
Je moet je dan natuurlijk wel vaak aanmelden. Even wat opzoeken:
http://www.spele.nl/game/1tegen100.html
http://www.10voortaal.com/
http://www.een.be/televisie1_master/programmas/e_blok_spel/index.shtml

Wat doe ik dan wel eens?
Ik heb al wel een paar maal meegedaan met het digitale Zwolse burgerpanel.
https://www.burgerpanelzwolle.nl/default.aspx
En ik heb via e-mail bijdragen geleverd voor “onze” stamboomsite:
http://www.grootersnet.nl/Genealogy/
Ja, het staat er nog steeds op.
http://www.grootersnet.nl/Genealogy/1362322.htm

Voor mijn werk probeer ik onze literaire activiteiten altijd aan te melden in agenda’s op relevante sites. Meestal wordt het dan direct geplaatst. Bijvoorbeeld:
http://www.cpnb.nl/
http://www.schrijvenonline.org/activiteiten/overijssel
Dat geldt ook voor bijdragen aan de hersenkrakers van aladin. http://sitegenerator.bibliotheek.nl/aladin/forum/forum.asp
Maar ik weet nu geen antwoord op de openstaande vragen.

donderdag 24 juli 2008

Ding tussendoor


Ik ben even gaan kijken of er nog meer opties voor de vormgeving van het weblog zijn. Een lijst, een foto, een diavoorstelling. Het bloemencorso Winterswijk is als diavoorstelling in de linkerkolom gekomen.
Ik kom net uit de buitenkantine. Daar wezen collega's mij op de videobalk, waarmee je snel een filmpje uit YouTube in je weblog kunt invoegen. O, dat kan ik dus zo toch wel.

Ding 16

Als beginner op YouTube heb ik mij een simpel doel gesteld voor dit ding-16-uurtje. Als gezamenlijke backoffice hebben we vorig jaar 2 filmpjes op YouTube geplaatst onder de titel “Het best bewaarde geheim van Bibliotheek Zwolle”. Via de zoektermen Bibliotheek Zwolle vind ik dat snel terug, met een reactiefilmpje van de OBD. Nu wil ik dit oorspronkelijke filmpje op mijn weblog downloaden. Volgens Rob Coers moet je ergens zoeken naar de “embed code”. Dat wordt niks.
Noortje heeft het filmpje al op haar weblog staan, dus het moet kunnen.
http://noortje27.blogspot.com/2008/06/het-best-bewaarde-geheim-van.html
Ze geeft ook een heldere uitleg over hoe je het moet downloaden van Youtube. Maar ik zie de oranje B van Blogger niet. Inloggen op Youtube helpt ook al niet. Staat dat filmpje misschien al op ons pc-netwerk? Nee, dus.

Overigens heeft ons filmpje een waardering van 5 sterrren gekregen. Dat is toch wel bijzonder, of niet? Mijn medewerking hieraan was een vrouwelijke bijrol.

Wat nu voor de bibliotheek? Een voorbeeld: een blinde mevrouw wilde heel graag het filmpje zien in dat in maart gemaakt door De Stentor tijdens de opening van het Aangepast Lezen Punt.
http://www.destentor.nl/stentortv/regionieuws/article2805985.ece
De link werkt nog, maar misschien is het even wachten.
Mijn collega’s Noortje en Ineke Hoogkamer gaan nu regelen dat de mevrouw een dvd ervan krijgt van De Stentor.

Ik ga toch nog proberen een filmpje op mijn weblog te krijgen. Ik heb nog iets op mijn pc van aladin. Dat lijkt te lukken.

woensdag 23 juli 2008

Ding 15


Ik heb gekeken op de sites van Delft en Oss. Het is nog best wel zoeken op de sites naar de RSS voor de podcast. Ik had verwacht dat je het icoon van een radiootje zou zien, en op een pijltje kon drukken voor de laatste uitzending. En ik heb het maar opgegeven.
Zelf heb ik ook geen interesse in een podcast, omdat ik doorgaans geen favoriete zender of onderwerp heb. De podcast van “In Europa” van Geert Mak vond ik wel interessant. Maar dat was ook op tv, herhaald-op-tv en op http://www.uitzendinggemist.nl/. Bovendien is het nu te leen als luisterboek bij de bibliotheek. Nog wel op internet: http://weblogs.vpro.nl/ineuropa/category/geert-mak-podcast
Wel vind ik het beluisteren van sommige losse hoorcolleges e.d. wel interessant. Bijvoorbeeld enkele uit de site http://www.radioboeken.eu/
Maar ik moet bekennen dat ik mijn gratis MP3-speler nog niet eens heb uitgepakt, dus ik heb nog niets gedownload.
Ik las trouwens op Wikipedia dat podcasting in de brede definitie geen RSS vereist. Dan gaat het over elke radio/geluidsuitzending op internet.
Vorig jaar was ik op de lokale radio tijdens Nederland leest met een boekbespreking van “De gelukkige klas”. Via de uitzending-gemist op internet kon ik mijn ouders in Winterswijk ook die Zwolse uitzending laten horen. Ik heb het ook op mijn pc gezet en op een schijfje. Dat vind ik al een hele prestatie (naar mijn eigen normen dan).
Het is me niet gelukt nu deze radio-uitzending op het weblog te zetten. Maar ik heb niet de moeite genomen om een account aan te maken bij Odeo. En via de knop "video toevoegen" ging het niet. Je mist er niet veel aan: de uitzending is behoorlijk saai.
Voor de bibliotheek: Ik kan me heel goed voorstellen dat (in andere gevallen dan bovenstaande) een geluids (of video-?)opname van een lezing leuk is om op de site te zetten. En natuurlijk kunnen we in ons submenu Erfgoed bij de Zwolse Aquabrowser ook radiouitzendingen gebruiken.
Als coordinator collectievorming hou ik een beetje bij wat er allemaal gebeurt bij de concurrentie tav cd’s, dvd’s, luisterboeken e.d. Ik kijk daarvoor ook op de site http://www.inct.nl/ (met RSS-feed nu). Dan kom je de term podcasting ook vaker tegen.

dinsdag 22 juli 2008

Ding 14



Prive ben ik geen chatter of msn'er.

Ik heb voor Aladin wel als test meegedaan als gebruiker van de proefprogramma's Meebo en QuestionPoint Chat. Het viel me toen vooral op, dat de beantwoordende bibliothecaris nogal traag was. Het meesturen van aanlinkbare internetsites ging ook niet altijd even goed. Wel grappig was dat je dan bv antwoord kreeg van iemand uit Noord-Brabant. Uiteindelijk is bij Aladin gekozen voor Chatfone: maar dat ligt nu helemaal plat.

In september begint Aladin met het programma Livecom. Ik ga dat zeker proberen, en we willen in Zwolle ook meedoen in het provinciaal aladinchat-rooster. Het is afwachten hoe dat gaat werken. Je zult veel moeten communiceren naar de klant dat er gezocht wordt, dat het nog even duurt, etc. En dat voor moeilijke vragen toch de "gewone" Aladin geraadpleegd moet worden? Ik ben wel benieuwd. Ik denk dat de (inmiddels goed gevulde) Aladin-kennisbank dan ook heel handig kan zijn.

Ik heb ook even gekeken naar de site van LibSuccess wiki. Weer Engelstalig. Lopen we in Nederland nog zoveel achter, dat er nog geen lijstje is met grote, beroemde Nederlandse bibliotheken die zo'n service bieden?

Ding 13


Er was een leuk instructiefilmpje bij. Maar als je op Google Docs zelf bent, moet je toch nog zoeken hoe het werkt. Dit filmpje was overigens wel Nederlands ondertiteld. Bij vorige Dingen viel het me al op, dat veel toelichtingen en filmpjes in het Engels zijn, bv bij de 23dingenwiki.
Ik heb bij Google Docs de Agenda aangeklikt, maar voor die functie moest je weer apart aanmelden. Daarna ben ik er wel achtergekomen hoe je een document ter deling plaatst. Ik heb een bronnenlijst voor aladin geplaatst. Maar die kun je ook op delicious zetten, en dan ook delen. Functies overlappen elkaar. Waarschijnlijk kun je ook veel doen op de Netvibes-pagina. Misschien heeft op den duur iedere burger een eigen website, met al dergelijke functies?
Waarvoor kun je Google Docs in onze bibliotheek gebruiken? Voor het delen van documenten hebben we de transit-functie in ons pc-netwerk. Niettemin zijn filialen daar nog niet op aangesloten. Maar ja, dan krijgen we ook nog een intranet. Is dat niet veiliger? Bijvoorbeeld voor het delen van agenda's, planningen en vertrouwelijke stukken?
Ik heb ook nog gekeken naar ervaringen van mijn collega's met Ding 13. Probleem daarbij is wel, dat veel collega's (en ook sommige coaches) nog niet zo ver zijn. En ik ben door mijn vakantie toch wel een aantal "dingen" achter op schema. Misschien krijg ik nog wel via mail uitnodigingen van mijn collega's om via Google Docs documenten te delen.

woensdag 16 juli 2008

Ding 12


Ik lees in de instructie dat deze oefening eenvoudig is, maar ik vond het wel lastig. Na wat gepruts heb ik een foto van een mooie bibliotheek in de wiki ingevoegd, en mijn eigen weblog in de favorieten van die wiki gezet. Ik las op de 23dingenwiki-site het bericht dat er geknoeid was / veel info verdwenen. En dat er bijna geen foto's meer op de site passen, omdat het gratis account vol is. Zo leren we onbedoeld ook wat de beperkingen en nadelen zijn van een wiki.

Ding 11


Over de Wiki van Deventer had ik al iets geschreven, of eigenlijk een onderdeel ervan, namelijk dit:
In mijn werk ben ik straks bezig met een digitaal leesdossier. Dwz we maken een leesdossier over bv Joost Zwagerman. Dit plaatsen we op onze website en op de website van LAZ Zwolle.http://www.lazzwolle.nl/ Als Zwagerman in september dan Zwolle bezoekt, hebben we informatie vooraf voor geinteresseerden. In Deventer doen ze dat al langer via een Wiki. http://wiki.obdeventer.nl/index.php/Categorie:Literaire_DossiersIk heb daarover met hun gesproken, en ze vinden het wel wat arbeidsintensief om zo'n pagina te redigeren. Verder vallen de klantreacties daar nog een beetje tegen, misschien vanwege inlogprocedures?
Wikipedia gebruik ik veel bij al@din en dan als tweede bron. Maar niet bij politieke of filosofische onderwerpen. De teksten zijn meestal handig erbij, en ook de weblinks. De Duitse en Engelse Wikipedia zijn veel groter, en bieden veel meer informatie. Ook kun je de Wikipedia als een vertaalmachine gebruiken. Wie weet wat “Hanze” in het Engels is?
Zou ik eventueel zelf informatie willen toevoegen aan Wikipedia? Als ik zeker weet dat iets niet helemaal klopt of volledig is. Bijvoorbeeld:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Ratum
Of
http://nl.wikipedia.org/wiki/Bibliotheek_Zwolle
Wie zou zoiets als eerste geplaatst hebben? Een collega? Een klant?
Nog iets:
Ik vond de documentaire “Wiki’s waarheid” op tv onlangs ook erg interessant. (Vpro, 7 april).
http://www.vpro.nl/programma/tegenlicht/afleveringen/39405191/

Ding 10: terug van vakantie




Ik werk zelf eigenlijk altijd op dezelfde pc, die ik ook niet deel met een ander. En dan kun je heel goed voor jezelf de favorieten op Internet Explorer (blijven) gebruiken.
Wat het delen betreft: inlichtingenmedewerkers in Zwolle gebruiken nu een Word-document met internetlinks als favorietenbron. Dit kan natuurlijk wel op een site als delicious.
Nu (had ik al eerder genoemd) zijn Overijsselse inlichtingen- en al@dinmedewerkers begonnen met delicioussites. Dit betreft:
http://del.icio.us/aladin11 (de lijst van Henk Kamp- Deventer)

http://del.icio.us/aladinoverijssel (de lijst van Peter Bonekamp- Hengelo).
Dit moet tzt 1 Overijsselse lijst worden, maar om de een of andere reden vind je steeds je eigen lijstje het beste.
Of je kiest toch niet voor delicous. Bijvoorbeeld:
http://sipy.yurls.net/ (van Sipy Bos – Dinkelland).
Ook las ik ergens dat de site http://www.watvindenwijover.nl/ heel goed is.Misschien is nog wel het allerlastigste om de tijd en discipline te vinden zo’n site goed bij te houden. Ooit las ik dat de gemiddelde internetsite 75 dagen (actief) bestaat.