vrijdag 8 augustus 2008

Ding 21



My Discoveries is een programma wat we al vrij snel aan onze klanten gaan aanbieden.
Ik wilde eerst met het gratis account inloggen bij de OBA, maar dat lukte niet. Met een nieuw, eigen account ging dat wel. Ik wilde mijn favoriete plaat “The French record” recenseren, maar kennelijk is My Discoveries voorlopig alleen voor boeken. Nu wilde ik vastleggen dat “Dagboek van een overval” van Bert Wiersema in Ratum speelt. Helaas, dat jeugdboek hebben ze in Amsterdam niet meer. En: “De val van het roofslot” speelt in Westenholte. Ook niet in de OBA. Mijn volgende besluit was een lijst te maken van literaire romans over het boerenleven. Ik ken er in ieder geval twee. “Kromzicht” van Max Nietmatz en “Boven is het stil” van Gerbrand Bakker. Het boek van Bakker had al een paar tags.
Ik kan me ook voorstellen dat je tijdelijke lijstjes maakt, bv bij alle titels van Tineke Beishuizen met als kop “Op 3 juni bij Bibliotheek Zwolle”. Het kan ook wel leuk zijn om zo een (aangepaste) lijst te maken van leesboeken, films en romans die zich in de bibliotheekwereld afspelen. Op de site van de VOB staat al: http://www.debibliotheken.nl/content.jsp?objectid=15413
Is het taggen en lijsten een methode voor klanten – die elkaar niet kennen - ook om aan elkaar te zeggen: dit boek moet je lezen? Anders gebruik je wel “Mijn favorieten” in “Mijn menu” in Bicat. Ik vind My Discoveries wel leuk, maar het wordt misschien gauw rommelig of onoverzichtelijk. Je hebt vast een goede beheerder nodig voor het weren van vloeken ed.. Maar dan nog: de beheerder kent alle boeken niet. Stel dat er foutieve tags komen, bv dat iemand tagt dat “Dagboek van een overval” in Zwolle speelt. Dan zouden anderen (vooral onze klanten) dat moeten zien. En zelf mogen herstellen? Of je laat het maar zo, en biedt alleen een betrouwbaarheidsgarantie bij de officiele trefwoorden en andere Bicat-zoekingangen. Het lukt (ingelogd) niet om bij de OBA een bestaande tag te verwijderen.

Ik heb nog even gekeken bij Wordcat- met het proefaccount. Ik weet nu dat mijn vriendin in Leiden reeds 7 universitair verantwoorde boeken heeft geschreven. En dat Douglas J. Groters, M.H. Groters, Martin Groters en S Groters ook gepubliceerd hebben. Wie het ook zijn en waar ze ook wonen. Maar ik hoef hier niets mee.

1 opmerking:

Jan te Bokkel zei

Ik ben benieuwd naar de ervaringen in Amsterdam. Met name de benodigde redactionele inzet is een belangrijk aspect of dit wel of niet gaat werken.